Färskpotatis

En vanlig missuppfattning är att den färskpotatis som säljs under sommarmånaderna är en speciell sort som inte används till någonting annat. I själva verket handlar det om potatis från flera olika sorter med den skillnaden att den är skördad före 30 september. Dock tar vissa sorter så lång tid på sig att bli färdig för skörd att de inte hinner med brytpunkten den sista september.

Fram till mitten av juli kommer i princip all svensk färskpotatis från Skåne vilket ytterligare begränsar smakvariationen. Efter det ökar tillgången även från de norra delarna av landet.

Efter den 30 september har potatisarna utvecklat så pass mycket skyddande skal att de går att lagra över vintern och därmed säljas fram till nästa säsong. De får då namnen höst- eller vinterpotatis.

Värt att notera är dock att vissa delar av landet tillämpar regler om att det endast är potatis som är skördad före midsommarafton som får heta färskpotatis. Efter den tidpunkten kallas motsvarande för nypotatis.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Potatishttp://www.ica.se/farskpotatis

En kommentar

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>