När grönsaker blir populära

Redan 1753 gjorde Carl von Linné en bedömning av en tomat och klassificerade den som Solanum Lycopersicum. Det var dock inte året därefter som det låg några skivor eller klyftor av det röda tillbehöret på våra middagstallrikar. Istället gjorde tomaten sin stora entré hos svenskarna i början på 1950-talet och efter det har den numera positionerat sig som en stabil tvåa i grönsaksutbudet efter gurkan. Dock är tomaten enligt klassificeringen egentligen ingen grönsak utan en frukt.

En inbromsande faktor för tomatens utbredning i Europa under 1700- och 1800-talet var det faktum att många trodde att den var giftig. En orsak till detta kan vara det faktum att den nyblivna succén potatis hade en grön frukt med liknande utseende men med giftigt innehåll.

Många andra frukter och grönsaker har försökt slå sig in som tillbehör till maten och under 1970-talet gjorde avokadon sitt intåg i Sverige. Tvärtemot vad många tror så bör avokadon förvaras svalt, mellan 7 och 10 grader. Frukten växer på träd där ett normalstort träd kan ge ifrån sig ända upp till 160 frukter på ett år. Dock tål de upp till 20 meter höga träden inte frost och därmed är odling utomhus i Sverige uteslutet.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tomat,
http://www.tomatsidan.se/tomatinfo/Info.htm,
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=911&tem=3,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Avokado

En kommentar

  1. martin

    En intressant kuriosa här är att i Peter Jacksons knarkarfantasi så sitter hobbitgänget på Weathertop och grillar tomater. ”My tomato burst” säger Merry. Men ”Lord of the Rings” utspelar sig ju i ett förhistoriskt Europa, och där fanns inga tomater förrän Cortéz tog hit dem från Amerika. SÅ HUR GÅR DET IHOP, PETER?!?! HUR? Läs din jävla hemläxa innan du börjar göra dina skitfilmer!!

    (f.ö. gäller detta även för majs; hobbitarna vandrar vid ett tillfälle igenom ett majsfält i filmen. Detta beror förmodligen på att de retards som skrivit manus inte förstår att ”corn” som nämns i boken i det här fallet är korn, inte majs, som inte heller fanns i Europa på den tiden.)

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>