Sannerligen en god kaka

Kakor i allmänhet är rätt torra och tråkiga. Det finns dock undantag och här kommer sanningen om hur en god kaka med chokladsmak ska tillverkas. Kakorna får ett mjukt innehåll och en trevlig chokladsmak. Det blir ungefär 24 stycken om nedanstående mått används.

Ingredienser:

  • 200 gram mörk blockchoklad
  • 1½ msk kaffe
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 gram rumstempererat smör
  • 2 ägg
  • ½ tsk salt
  • ½ dl kakao
  • 1¼ dl socker
  • 1¼ dl farinsocker

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Eftersom hela degen blir rätt trögflytande mot slutet kan det vara en god idé att använda tex en elvisp med degkrokar för allt blandande. Blanda ihop smöret med socker och farinsocker till en smulig massa. Rör därefter in äggen, ett i taget.

Smält blockchokladen och blanda ihop det med kaffet.

Samtidigt ska mjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker blandas ihop.

Därefter rörs chokladblandningen ner i sockersmöret. Avsluta med att blanda ner mjölblandningen, lite i taget.

Ta fram en vanlig matsked och klicka upp matskedsstora kluttar på bakplåtspappret som ligger på en bakplåt. Kluttarna behöver minst 2 centimeters mellanrum för att inte smälta ihop i ugnen. Troligen kommer det gå åt två bakplåtspapper för att få plats med alla kakor.

Skicka in plåten mitt i ugnen och låt det stanna där 10-12 minuter. Kakorna kommer vara mjuka när de plockas ut men skalet stelnar efter några minuter.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>