Viltolyckor

Mörkret är numera mycket mer påtagande än det var för bara några veckor sen. Det betyder även att djur som är ute och rör sig blir svårare att se. Enligt statistiken från Nationella Viltolycksrådet på www.viltolycka.se fick till exempel fler än dubbelt så många djur strycka med i oktober jämfört med mars i år (2405 vs 5384).

Bryter man ner siffrorna syns att 9 örnar har råkat ut för en olycka i år medan bara 7 björnar har gjort det dåliga valet att kliva ut framför en bil. Klar ledning under året har dock rådjuren med 26472 exemplar.

Vid en olycka med djur finns det enligt Jordbruksverket lite olika regler för vad som ska göras. Om det är ett husdjur (hund eller katt) finns krav på att rapportera till Polisen även om man inte är skyldig till incidenten utan bara ser ett påkört djur. Vid övriga djur är det bara den skyldige som behöver kontakta Polisen.
Sammanfattningsvis ska Polisen kontaktas för det mesta, 112 om djuret lever, 11414 om det inte överlevde.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>