Fotbolls-VM är igång, den här gången med målkamera

Fotbolls-VM har precis startat och för några minuter sen förlorade Spanien sin öppningsmatch mot Holland med 1-5 så där var det inte så mycket att fundera på när det gäller vem som vann. Annars kan fotboll vara rätt målsnålt och ett felaktigt bortdömt, eller tilldömt, mål kan vara rätt avgörande. I VM 2010 drog till exempel Frank Lampard bollen i ribban med en studs som klart och tydligt enligt TV-bilderna träffade innanför mållinjen för att därefter studsa ut. Ingen av domarna såg det dock från rätt vinkel och lät spelet gå vidare. Det skulle ha betytt 2-2 men istället fortsatte tyskarna göra mål och vann med 4-1 över England.

För att missar som denna inte ska återuppstå används den här gången ett målkamerasystem från den tyska tillverkaren GoalControl GmbH med namnet GoalControl-4D. Systemet fungerar med hjälp av 14 kameror där sju stycken är riktade mot varje mål i en halvcirkel. Kamerorna sitter placerade högt ovanför planen man täcker ändå bara av området precis vid målet. Dessa kameror tar sedan 500 bilder i sekunden som via fiber skickas till datorer som analyserar bilderna och med hjälp av triangulering kan hitta den exakta positionen för bollen i tre dimensioner. Därmed är det inte så svårt att säga om bollen är över linjen och skulle systemet tycka att så är fallet kommer det inom en sekund stå texten GOAL på domarens armklocka.

Tillverkaren hävdar att funktionen är 100% säker eftersom det är ett helt slutet system som körs i offlineläge med diverse kryptering mellan de olika enheterna.

Eftersom systemet beräknar bollens position varannan millisekund kan de registrera ändringar på så lite som 5 mm och med hjälp av den här datan går det att få snygga reprisbilder som exakt visar bollens bana i 3D.

Dock är det som så att en boll över linjen inte automatiskt betyder att det är mål så även om domarens armbandsur skriker GOAL är det ändå domaren själv som baserat på allting som har hänt runt omkring ska ta ställning till om målet är okej. För bara någon sekund innan GoalControl gör en korrekt bedömning vid mållinjen har en svettig och trött assisterande domare ute vid sidlinjen gjort en bedömning på om målgöraren var offside eller inte på en icke utmålad linje.

Källor: http://gadgets.ndtv.com/science/news/fifa-world-cup-2014-goalline-technology-deemed-unhackable-540313
http://sv.wikipedia.org/wiki/Goalcontrol

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>